Ungdata: Tredobling i andelen videregåendeelever som har brukt sterkere stoffer

Nye tall fra Ungdata viser at seks prosent av videregåendeelever rapporterer å ha brukt stoffer som kokain og amfetamin det siste året. På Vg3 er andelen henholdsvis 13 prosent blant guttene og seks prosent blant jentene.

Publisert: 12. august 2024
Sist oppdatert: 12. august 2024
Fem ungdommer på rekke.

Nye tall fra Ungdata viser at ti prosent av norske tenåringer rapporterte bruk av cannabis i løpet av siste år, og seks prosent andre
narkotiske stoffer. Foto: Pexels.

Dette innebærer en økning på åtte prosentpoeng de siste ti årene – fra to til tre prosent på midten av 2010-tallet til åtte prosent i 2023/24. Det er særlig de som drikker mest alkohol som oftest bruker kokain og lignende stoffer.

Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis, er skremt av tallene, som underbygger et økende bilde av kokainbruk blant ungdom i Norge. «Siden dette er en nasjonal undersøkelse, er det åpenbart at denne utviklingen ikke bare er et storbyfenomen. Her må det tas grep for å hindre at vekstkurven fortsetter, og det haster. Kokain er et sterkt avhengighetsskapende rusmiddel med store potensielle skadevirkninger. Når dette ikke avskrekker folk fra å bruke stoffet, må det gjøres noe på forebyggingssiden. De unge må få informasjon om stoffet og hvilke negative konsekvenser bruk kan ha», mener Hansen.

En av fire gutter på Vg3 har prøvd cannabis

Når det gjelder hasj og marihuana, svarer 24 prosent av guttene og 15 prosent av jentene på Vg3 at de har prøvd stoffene. Ser man ungdomsskolen og videregående under ett, rapporterer 10 prosent å ha brukt cannabis det siste året. De fleste som har prøvd, har gjort det én eller noen få ganger, men fire prosent sier de har brukt hasj eller marihuana mer enn fem ganger de siste 12 månedene. De nye tallene føyer seg inn i en trend med økt bruk de siste ti årene, spesielt blant jentene.

Økt alkoholbruk etter pandemien

Alkoholbruken har økt etter pandemien, særlig blant jenter. Det er nå flere jenter på videregående som bruker alkohol enn gutter.

Det haster å handle

Inger Lise Hansen forventer at den varslede forebyggings- og behandlingsreformen vil inneholde tiltak for å snu trenden med økt bruk av både alkohol og narkotika blant unge. «Forhåpentligvis vil reformen inneholde konkrete grep, som eksempelvis flere rusfrie arenaer, økt deltakelse i fritidsaktiviteter, flere møteplasser, og mer foreldreinvolvering. Å investere i forebygging er nødvendig for å redusere rusbruken», sier Hansen.

Les hele rapporten her

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler