Våre forventninger til statsbudsjettet for 2025

Utfordringene på rusfeltet er mer alvorlige enn noen gang, og det er på høy tid at statsbudsjettet viser vilje til å satse på tiltak som faktisk virker.

Publisert: 1. oktober 2024
Sist oppdatert: 2. oktober 2024
Stor mangel på fritidsklubber  

Statsbudsjettet må styrke ungdomsklubber og innføre et nasjonalt gratis fritidskort. Foto: Shutterstock

Vi forventer at budsjettet for 2025 gir både statlige og kommunale tjenester på rusfeltet nødvendige ressurser til å håndtere dagens utfordringer. Dette er ikke tiden for små justeringer – vi trenger en reell prioritering av rusfeltet.

Økt kapasitet i rusbehandling, målrettet overdoseforebygging, og en styrking av kommunale ettervernstiltak og frivillig sektor er helt nødvendig for å møte behovene.

Tre konkrete områder som må prioriteres i statsbudsjettet:

Forsterket innsats mot rus i fengsler:

Nye rapporter avdekker uholdbare forhold i norske fengsler, med en økning i innsatte som sliter med rusproblemer og psykiske lidelser uten å få tilstrekkelig hjelp. Situasjonen er spesielt kritisk for kvinner. Actis krever at det settes av penger til flere rusmestringsenheter. I dag finnes det kun 167 plasser for 3000 innsatte, og for kvinnelige innsatte finnes det kun tre rustilbud, alle på Sør- og Østlandet. Dette er uakseptabelt.

Tiltak for å få ned overdoser:

I 2023 døde 371 mennesker av overdose – det høyeste tallet på over 20 år. Dette er en utvikling vi ikke kan akseptere. For å få ned overdosetallene må statsbudsjettet prioritere økte midler til nødvendige tiltak. Helseministeren har annonsert en ny handlingsplan, men den må følges opp med konkrete bevilgninger for å sikre reell effekt.

Økte midler til fritidsaktiviteter for ungdom:

Forskning viser at ungdom som deltar i meningsfylte fritidsaktiviteter, har mindre risiko for å ende opp i rus eller kriminalitet. Mange ungdommer har imidlertid ikke tilgang til nok tilbud, og mange familier har ikke råd til å la barna delta. Statsbudsjettet må derfor styrke ungdomsklubber og innføre et nasjonalt gratis fritidskort, som gir alle ungdommer muligheten til å delta i minst én aktivitet uten at det ødelegger økonomien til familien.

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler