Derfor frykter fagmiljøet nitazener

Nitazener, en ny og for de fleste ukjent type opioider, er i fremvekst på narkotikamarkedet både i USA og Europa. Forskere advarer om svært høy overdoserisiko.

Publisert: 1. september 2023
Sist oppdatert: 16. februar 2024
Veltede pilleglass.

Også i Norge er det siste året gjort beslag av nitazener. Stoffet ble i fjor knyttet til tre overdosedødsfall. Foto: Shutterstock

Ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet JAMA Network Open er disse stoffene vesentlig sterkere enn fentanyl og opptil 1000 ganger mer potente enn morfin. Brukere som tror de kjøper heroin eller fentanyl, kan ende opp med nitazener uten å være klar over det. Det gir svært høy overdoserisiko.

Krever større dose nalokson

Styrken til nitazener bekreftes gjennom mengden nalokson som må til for å reversere en overdose. Studien avdekket at majoriteten av dem som tok overdose på grunn av nitazener, trengte to eller flere doser av motgiften for å komme til seg selv, mot én dose for fentanyl.

Risikoen for hjertestans er dermed svært høy ved denne typen overdoser.

Narkotikakartellene satser

Funnene har fått alarmklokkene til å ringe i USA. Der står fentanyl allerede for to tredjedeler av alle overdose-dødsfall. Foreløpig er utbredelsen av nitazener begrenset, men fagfolk frykter at disse potente stoffene skal bli mer utbredt og er tydelige på at det det må settes inn strakstiltak.

En av grunnene til at narkotikakartellene satser på nye syntetiske opioider er muligheten de ser for å unnslippe politiets oppmerksomhet. Noen av disse stoffene er ikke regulert, og politiets oppmerksomhet har vært rettet mot fentanyl-trafikken.

Også i Norge er det siste året gjort beslag av nitazener. Stoffet ble i fjor knyttet til tre overdosedødsfall.

Les også: Vi må unngå amerikanske tilstander

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta siste nytt
Ved å klikke "Send"-knappen ovenfor godtar jeg at Actis kan sende meg nyhetsbrev med nyheter, fakta og invitasjoner til arrangementer
Del saken Facebook Twitter

Les våre artikler i kunnskapsbasen