Stadig færre alkoholfrie soner

Nordmenn drikker mer enn før. Samtidig får flere og flere offentlige steder skjenkebevilling.

Publisert: 27. juni 2019
Sist oppdatert: 20. september 2022
Små fotballspillere på benken.

Rundt 90 000 barn vokser opp i hjem der én eller begge foreldrene drikker for mye. For disse barna er det ekstra viktig at idretten og andre offentlige arenaer er et fristed der de kan slippe å bekymre seg for fulle voksne. Foto: Shutterstock.

Nordmenns drikkevaner er i endring. Vi drikker stadig mer, og alkohol er ikke lenger forbeholdt spesielle anledninger. I tillegg til helgefylla har vi lagt til oss mer kontinentale drikkevaner. Vi drikker mindre og oftere i løpet av uken, og i tillegg tar vi en skikkelig fest i helgen.

Også tilgjengeligheten av alkohol har økt. Antallet skjenkebevillinger er mer enn tredoblet de siste 30 årene.

Les også: Slik rustester du dine lokalpolitikere.

Vin hos frisøren

Konsumet er blitt mer synlig, og alkohol serveres i mange situasjoner der vi tidligere ikke ble tilbudt alkohol. Stadig flere frisører, klesbutikker, bibliotek og idrettsarenaer søker nå om skjenkebevillinger.

Å stadig møte tilbud om alkohol hvor enn man snur seg, kan være problematisk for de som sliter med avhengighet, eller for de som er pårørende til noen med rusproblemer.

Kommunen kan sette skjenketak

Større tilgjengelighet til alkohol er ikke noe folk flest ønsker, snarere tvert imot. En undersøkelse fra 2016 viste at hele tre av fire nordmenn ønsker seg flere alkoholfrie arenaer.

Det er opp til kommunene å fastsette antallet bevillinger lokalt. Alkohol­loven gir hjemmel for å sette et «skjenketak», altså beslutte at det ikke skal gis mer enn et bestemt antall bevillinger til salg eller skjenking.

Vil du lese mer om lokal ruspolitikk? Last ned gratis hefte her!

Skal være hyggelig for alle

I et samfunn der det stadig er lettere å få tak i alkohol og der det drikkes på flere arenaer enn før, er det viktig at noen steder fortsetter å være alkoholfrie. Som for eksempel biblioteket eller idretten.

Familier skal slippe å plages av fulle mennesker på arrangementer som skal være åpne for alle. Det skal være hyggelig å ha med barna, og man skal slippe å uroe seg for å bli plaget av fyll og bråk.

Ta hensyn til barna

Barn får med seg mer enn voksne tror, og merker endringer i oppførsel hos dem som drikker langt raskere enn man gjør selv. For mange barn kan det oppleves skremmende og utrygt.

Rundt 90 000 barn vokser opp i hjem der én eller begge foreldrene drikker for mye. For disse er det ekstra viktig at idretten og andre offentlige arenaer er alkoholfrie. Et fristed der de kan slippe å bekymre seg for fulle voksne.

Actis mener: 

  • Parker, strender og andre viktige fellesarealer skal være alkoholfrie områder, hvor barn og voksne kan oppholde seg uten å måtte forholde seg til andres alkoholbruk.
  • Idretten skal tilby et alkoholfritt miljø, der trenere og utøvere har kunnskap og tydelige holdninger om alkohol og andre rusmidler. 
  • Idrettsarenaer skal ikke ha skjenkebevilling.
  • Kommunen bør aktivt knytte vilkår om alkoholfrie soner på kulturarenaer slik at unge ikke blir utestengt fra viktige kulturtilbud.


Del saken Facebook Twitter

Les våre artikler i kunnskapsbasen