Britene innfører det største avgiftshoppet på alkohol på 50 år

Heretter skal alkoholholdige drikker avgiftsbelegges på grunnlag av alkoholinnhold uavhengig om det er sprit, vin, øl eller sider-produkter. Dette er det samme prinsippet som vi følger i Norge.

Publisert: 3. august 2023
Sist oppdatert: 3. august 2023
Ølglass på bardisk.

Forskerne konkluderer med at innstramming i skjenketidene kan være en modell for andre som ønsker å skape tryggere nabolag. Foto: Pernille Huseby

Målet til den britiske regjeringen er å gi folk et incentiv til å velge alkoholsvake drikker, for dermed å få ned alkoholinntaket i befolkningen og begrense negative konsekvenser som alkoholmisbruk kan føre til, skriver The Independent.

Rishi Sunak, statsminister i Storbritannia, har omtalt dette som den mest radikale forenklingen av alkoholavgiften på 140 år, og at det er Brexit som har gjort omleggingen mulig (EU operer med egne avgiftssatser for hver alkoholtype og ikke etter alkoholinnhold).

20 prosent på vin

The Independent har regnet seg frem til at avgiftshoppet vil være 20 prosent på vin- og spritprodukter og 10,1 prosent på øl. I tillegg kommer merverdiavgift. For å opprettholde effekten, vil regjeringen sørge for at avgiften bli inflasjonsjustert.

Brutte løfter

Alkoholindustrien raser mot avgiftsøkningen og mener regjeringen har brutt sine løfter om å støtte bransjen. Dette vil være kritisk for landets ølbryggerier og puber, whiskyprodusenter og importører av vin fra varme land som kjennetegnes av et høyere alkoholinnhold.

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler