Dette sa Actis under den muntlige høringen om Forebyggings- og behandlingsreformen

Nødvendigheten av en sterk frivillig sektor, bedre oppfølging av ungdom og tydelige mål for å redusere rusbruk var blant budskapene til generalsekretær Inger Lise Hansen.

Publisert: 7. januar 2025
Sist oppdatert: 7. januar 2025
Inger Lise Hansen på høring

Vi trenger at flere yrkesgrupper mobiliseres for å fange opp ungdom: miljøarbeidere, lærere, helsesykepleiere, trenere og rådgivere, sa Inger Lise Hansen under høringen. Foto: Skjermbilde fra overføringen

I går avholdt helse- og omsorgskomiteen høring om regjeringens rusreform i Stortinget. Blant deltakerne i høringen var også Actis.

Nødvendig med en sterk frivillig og ideell sektor


Generalsekretær Inger Lise Hansen innledet med å understreke at utfordringene på rusfeltet ikke løses uten en sterk frivillig og ideell sektor, både innenfor forebygging, behandling og ettervern. Ideell sektor representerer sosial innovasjon langt tilbake. Det er et politisk valg gjennom rammebetingelser og prioriteringer hvilken rolle de skal ha i fremtidens rusomsorg.

Videre fremhevet Hansen disse sakene:

Flere yrkesgrupper må mobiliseres for å fange opp ungdom


Vi trenger en helhetlig tilnærming når vi skal forebygge rusbruk i samfunnet. Vi kan ikke hoppe over eller svikte i noen ledd.

I dag er oppfølgingen av ungdom som sliter med rus mangelfull, fordi de ikke blir fanget opp. Derfor må flere yrkesgrupper mobiliseres: miljøarbeidere, lærere, helsesykepleiere, trenere og rådgivere. Vi tror politiet også skal ha en rolle. Men de viktigste folka er de som allerede møter ungdommen på deres daglige arenaer.

Nasjonal minstestandard for ungdomsoppfølging


Oppfølgingstilbudet for ungdom har vært avhengig av bosted. Vi trenger en nasjonal minstestandard for ungdomsoppfølging som gir likt tilbud over hele landet, inkludert:

  • 3 oppfølgingssamtaler over en gitt periode som gir mulighet for å bygge tillit,
  • Avklare om det er behov for å få støtte til å fullføre skolegang eller komme i jobb,
  • Støtte til å løse opp i underliggende årsaker til rusbruken,
  • Incentiv for å delta i fritidsaktiviteter,
  • Avklare om det er behov for videre oppfølging på grunn av større utfordringer med psykisk helse og/eller rus.

Må tallfeste mål for å redusere rusbruk


Vi støtter ambisiøse mål for å redusere ungdoms rusbruk, men de burde tallfestes for å lettere kunne evaluere måloppnåelse og ikke minst forplikte til innsats.

Actis har forslått følgende mål:

  • Andelen 15-16 åringer som har brukt cannabis siste måned skal reduseres til under 2 prosent.
  • Andelen 16-64 år som har brukt cannabis siste måned skal være under 1 prosent.
  • Andelen 16-30-åringer som har brukt kokain siste år skal ikke overstige 2 prosent.
  • 75 % skal ikke ha drukket alkohol før fylte 17 år.

Kutt i fritidstilbudet en dårlig plan


Vi må redusere sannsynligheten for at ungdom tester rusmidler ved å gjøre andre aktiviteter mer interessante..

Fra 1. januar har mange kommuner i årets budsjetter måttet kutte i fritidstilbudet til barn og unge: fritidsklubber blir lagt ned. Det er en dårlig plan å henvise ungdom til å henge gatelangs dersom vi virkelig vil øke debutalderen for alkohol og sikre at færre tester ulovlige rusmidler.

Regjeringens satsing på oppsøkende tjenester er bra, men kan aldri erstatte betydningen – og den beskyttende effekten – arenaer for mestring og fellesskap har.

Ideell sektor en viktig del av lavterskeltilbudene og nærklinikkene


Reformen skal ha skryt for å styrke tilgangen på skadereduserende tilbud. Det er nødvendig for å bedre livskvaliteten til mange mennesker og er viktig for å senke terskelen for å delta i aktivitetstilbud, eller ta imot videre hjelp og behandling. Ideell sektor må fortsatt være en viktig del av lavterskeltilbudene og nærklinikkene.

Rotete anbudsrunde


Det truer noen mørke skygger over denne reformen: Den uavklarte og rotete anbudsrunden i HSØ.

Vi løser ikke utfordringene på rusfeltet uten et bredt og mangfoldig behandlingstilbud som tar på alvor de unike behovene blant personer med rusmiddelavhengighet, og der ideell sektor fortsatt står sterkt – små og store, geografisk spredning og medikamentfrie tilbud.

Sterkere ettervern


Skal behandlingstilbudet ha størst mulig verdi, må vi sikre et sterkere ettervern.

Det må lovfestes og definere hva som skal være innholdet, og det må på plass tidsfrister for når bolig, aktivitetstilbud og jobb skal være på plass.

Recovery skjer over tid og krever en ny tilnærming.

Les hele høringsinnspillet til Actis her

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler