Disse rammes av opioidoverdoser

Siden 2016 har sterke smertestillende piller vært den vanligste årsaken til overdosedødsfall i Norge. Hvem er det som mister livet på denne måten?

Publisert: 19. oktober 2022
Sist oppdatert: 21. oktober 2022
Veltede pilleglass.

I 2020 fikk 555. 000 personer, om lag 10 prosent av den norske befolkning, utskrevet smertestillende opioider. Foto: Shutterstock

Dette spørsmålet er utgangspunktet for en nylig publisert studie i regi av FHI og UiO. Til NRK redegjør forsker ved Folkehelseinstituttet, FHI, Svetlana Skurtveit, for hvordan nordmenns bruk av opioider har utviklet seg siste årene.

Hun forteller blant annet at i 2020 fikk 555. 000 personer, om lag 10 prosent av befolkningen, utskrevet smertestillende opioider. Dette tallet er høyere enn i andre skandinaviske land. Oksykodon står for den største delen av økningen.

1224 dødsfall

Denne utviklingen gjenspeiler seg også i overdosetallene. Ifølge Skurtveit døde 1224 personer av reseptbelagte opioider i perioden fra 2010 til 2019. På spørsmålet om hvem disse er, fremhever hun disse funnene:

  • De er eldre enn de som tar en overdose heroin
  • De er oftere kvinner
  • De har høyere forekomst av kroniske smerter og kreftsykdom
  • De bruker store doser av smertestillende medisiner
  • Mange har fått foreskrevet reseptbelagte opioider av sin lege
  • De faller utenfor tradisjonelle tiltak som retter seg mot dem som er avhengig av illegale stoffer som heroin.

Må se på legenes praksis

- Denne studien viser bare hvor viktig det er at opioidoverdoser, særlig blant kvinner, blir høyt prioritert i den nye overdosestrategien, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis.

– For å forebygge overdoser i denne gruppen, trengs andre typer tiltak og tilnærminger enn overfor den typiske rusavhengige. Det er behov for mer kunnskap og høyere bevissthet, ikke minst blant leger som skriver ut smertestillende opioider.

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler