Ikke alkohol som driver grensehandelen

Nordmenn handler mindre alkohol i Sverige sammenlignet med før pandemien.

Publisert: 26. april 2023
Sist oppdatert: 26. april 2023

Den norske grensehandelen av alkohol utgjorde i 2022 1,9 millioner liter ren alkohol, tilsvarende 3,6 prosent av Systembolagets totalomsetning. Foto: fra rapporten. 

Dette viser en ny rapport fra svenske CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning), som tar for seg omfanget av den norske grensehandelen med alkohol i årene 2016-2022.

- Det har vært en oppgang i 2022, men ikke til samme nivået som før pandemien, sier Ulf Guttormsson, avdelingsleder på CAN og forfatter av rapporten.

Årsakene til at grensehandelen ikke har nådd tidligere nivåer, kan være økte drivstoffkostnader, etablering av nye vaner under pandemien, samt at prisforskjellene på detaljhandelsvarer har minsket.

Rapporten konstaterer samtidig at alkohol ikke er det som driver den norske grensehandelen.

- Alkohol er klart billigere i Sverige, men utgjør kun en begrenset del av den totale grensehandelen, sier Ulf Guttormsson.

Den norske grensehandelen av alkohol utgjorde i 2022 1,9 millioner liter ren alkohol, tilsvarende 3,6 prosent av Systembolagets totalomsetning. 

I 2019 var volumet 2,6 millioner, eller 5,3 prosent av salget.

I beregningen inngår kjøp med norske betalingsmidler i Systembolagets butikker, samt bestillinger hos Systembolagets utsalg i enkelte av de 23 kommunene som grenser til Norge.

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Systembolaget.

Les hele rapporten her: Norsk gränshandel med alkohol i Sverige 2016–2022.


Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler