Vær en stabil og trygg kaptein i sommer!

Her får du sommerens viktigste råd for sikker båtføring.

Publisert: 2. juli 2024
Sist oppdatert: 2. juli 2024

Velg alkoholfrie alternativer når du kjører båt.  Foto: Shutterstock

Sommeren er her, og med den kommer solfylte dager på sjøen. Båtfolket strømmer til kysten for å nyte varme dager og frisk sjøbris. Men midt i all sommergleden er det viktig å huske på sikkerhet – særlig når det gjelder promillekjøring på sjøen.

Promillegrense på sjøen

I Norge er promillegrensen for førere av fritidsbåter under 15 meter satt til 0,8 promille. Dette er høyere enn for bilkjøring, der grensen er 0,2 promille. Mange tror kanskje dette betyr at det er trygt å drikke alkohol når man er på sjøen, men sannheten er at alkohol påvirker dømmekraften og reaksjonsevnen like mye på vannet som på veien.

Farene

Å kjøre båt i påvirket tilstand kan være livsfarlig. Sjøen er et uforutsigbart element, og det krever ofte full konsentrasjon og rask reaksjonsevne å manøvrere trygt. Alkohol reduserer disse evnene betydelig. De vanligste konsekvensene av promillekjøring på sjøen inkluderer:

  • Redusert balanse og koordinasjon: Dette kan føre til fall over bord eller dårlig styring av båten.
  • Svekket dømmekraft: Alkoholen kan føre til at man tar unødvendige risikoer eller overser farer.
  • Forsinkede reaksjoner: I en nødsituasjon kan det være avgjørende å handle raskt, noe som blir vanskelig med promille i blodet.

Alkohol har en betydelig rolle i mange båtulykker. Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at alkohol er en medvirkende faktor i rundt 30-40 prosent av alle dødsulykker på sjøen.

Ulykker i fritidsbåt skyldes ofte en kombinasjon av høy promille, høy fart, kjøring i mørket og mangel på redningsvester. Selv en lav promille kan svekke reaksjonsevnen og øke risikovilligheten. Ved å holde deg edru bak roret beskytter du både deg selv og dine medpassasjerer.

Kaffe, brus eller alkoholfritt

En trygg og ansvarlig båtfører velger å være edru på sjøen. Her er noen tips for en sikker og hyggelig båttur:

  • Utnevn en edru kaptein: Sørg for at den som fører båten er edru gjennom hele turen. Det finnes mange gode alkoholfrie alternativer du kan ha med.
  • Planlegg i forkant: Legg opp turen på forhånd og unngå farlige områder og tidspunkter med mye trafikk. 
  • Hold deg oppdatert på værmeldingen: Været på sjøen kan skifte raskt, og det er viktig å være forberedt.
  • Bruk redningsvest: Alle om bord bør bruke redningsvest, uansett svømmeferdigheter og alder.

Konsekvenser av promillekjøring

Blir du tatt for promillekjøring på sjøen, kan det få alvorlige konsekvenser. Bøter, tap av båtførerbevis og i verste fall fengselsstraff er aktuelle reaksjoner. Dette er tiltak som skal hindre farlige situasjoner og beskytte alle som ferdes på sjøen.

En oppfordring til båtfolk

La oss sammen gjøre sommeren tryggere på sjøen. Ved å holde seg edru når man fører båt, viser man hensyn og respekt for både medpassasjerer og andre båtførere.

Vi ønsker alle en god og sikker båtsommer. Nyt sol, sjø og ferie!

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler