- Villedende reklame kan ha bidratt til økt bruk av OxyContin i Norge

Smertestillende piller har i senere år forårsaket et økende antall overdosedødsfall. Nå har NRK studert markedsføringen av smertemedisinen OxyContin i Norge siden starten på 2000-tallet.

Publisert: 19. desember 2022
Sist oppdatert: 19. desember 2022
Veltede pilleglass.

Også i Norge er det siste året gjort beslag av nitazener. Stoffet ble i fjor knyttet til tre overdosedødsfall. Foto: Shutterstock

Her er de mest sentrale funnene i undersøkelsen: 

  • Den norske reklamen omtaler ikke risiko for avhengighet, som er hovedproblemet ved langvarig bruk av opioider. Dette er et alvorlig brudd på reklameregler, mener Legemiddelverket.
  • I stedet for å gjengi en godkjent tekst fra preparatomtalen, har Mundipharma brukt en annen tekst som tonet ned risikoen for avhengighet. Dette er et alvorlig brudd på reklamereglene, mener Legemiddelverket.
  • Mundipharma fokuserte på svake pasientgrupper som i stor grad har blitt avhengige av disse medisinene. Dette gjorde de for å tjene mer penger i Norge, sier smertelege og professor Petter Borchgrevink.
  • Strategien i Norge ligner strategien i USA når det kommer til å underkommunisere av farer ved medisinen, sier rusforsker Thomas Clausen.

Ikke overrasket

- Dette er rystende funn, selv om jeg ikke er overrasket, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis. – Det viser hvor viktig det er med oppmerksomhet på hele systemet rundt regulering, forskrivning og bruk av steke smertestillende medikamenter. Det er alt for mange, særlig kvinner, som får ødelagt livene sine på grunn av avhengighet av piller som de har fått fra legen sin. Dette må også fanges opp i den nye overdosestrategien, som ennå ikke er plass, sier Hansen.

NRK henviser til forskning som viser til at mellom 5000 og 10.000 mennesker i Norge har en problematisk bruk, eller er i ferd med å utvikle en avhengighet av disse legemidlene, samt at rundt 60.000 personer i Norge hadde vedvarende bruk av opioider i 2019.

Liberalisering og tilgjengeliggjøring

Siden 2016 har sterke smertestillende piller i enkelte årene vært den vanligste årsaken til overdosedødsfall i Norge. I den forbindelse sier professor og rusforsker Thomas Clausen, ved senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo følgende til NRK:

– Jeg tenker at både omfanget når det gjelder avhengighet av OxyContin og overdosedødsfall på grunn av denne medisinen kan ledes tilbake til at vi har hatt en for kraftig liberalisering og tilgjengeliggjøring av denne typen produkter. Og det til en gruppe pasienter som ville hatt det bedre med sine plager med andre typer behandlinger i de fleste tilfellene.

Du kan lese hele NRK-artikkelen her

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler