Forebyggings- og behandlingsreformen

Før påske legges del 2 av forebyggings- og behandlingsreformen frem. Denne vil ha form som en lovproposisjon, og vil omfatte de justispolitiske sidene av reformen. Actis forventer at den inneholder konkrete tiltak som sikrer at flere unge fanges opp og får hjelp. Uten reelle virkemidler risikerer reformen å mislykkes.

Nærbilde av ungdommer med hettegensere.

Reformen må ha reelle virkemidler som sikrer at unge som trenger hjelp, fanges opp. Foto: Shutterstock

Far og sønn som smiler til hverandre.

Det bør ikke være politiet primært som fanger opp ungdom som trøbler, men oppsøkende tjenester og andre yrkesgrupper som helsesykepleiere, miljøarbeidere og lærere. Foto: Shutterstock

Jenter som håndterer cannabis.

Forpliktende oppfølging: Det må innføres en minstestandard for oppfølging for de som fanges opp med krav om minimum tre oppmøter hos rådgivende enhet. Foto: Shutterstock.

Dette forventer vi av del 2 av reformen:

Forbudet må bevares: Forbudet mot narkotika virker preventivt - og skal det ha en reell forebyggende effekt må det være en reaksjon forbundet med å bryte forbudet.

Reaksjonen må være tilpasset ut ifra om det er en person med en etablert rusavhengighet, en ungdom i eksperimenteringsfasen, eller en voksen sporadisk bruker

Tidlig innsats som fungerer: Reformen må ha reelle virkemidler som sikrer at unge som trenger hjelp, fanges opp – i tråd med forholdsmessighetsprinsippet.

Flere yrkesgrupper må kunne henvise: Det bør ikke være politiet primært som fanger opp ungdom som trøbler, men oppsøkende tjenester og andre yrkesgrupper som helsesykepleiere, miljøarbeidere og lærere. Disse må også kunne henvise til rådgivende enheter.

Kompetansekrav: Rådgivende enhet må også består av fagpersoner med tverrfaglig kompetanse på ungdom og rus.

Forpliktende oppfølging: Vi trenger en nasjonal minstestandard for oppfølging av ungdommer som har utfordringer knyttet til rus. Minstestandarden innebærer at ungdommer får tilbud om rådgivningssamtaler, hjelp til å løse opp i underliggende problemer, hjelp til skole eller å komme seg i jobb, insentiver til å delta i fritidsaktiviteter og at foresatte blir involvert i saker som angår mindreårige.

Politiets rolle må tydeliggjøres: Politiet har en viktig oppgave i å avdekke rusbruk og må ha nødvendige verktøy for å gjøre dette effektivt. Stortinget må presisere politiets handlingsrom innenfor forholdsmessige rammer.

Effektive og skånsomme metoder: Spyttprøver er etter vårt syn det minst inngripende virkemidlet vi har per i dag for å avdekke problematisk rusbruk.

Den store rusreformoversikten – hva har skjedd?

Prøver du å følge rusdebatten, men synes det er vanskelig å få en oversikt? Lurer du på hva som er bakteppet og hvorfor situasjonen har blitt som den har blitt? 

Vi gir deg oversikten over hva som har skjedd når i rusreformdebatten, og hvilke vedtak som har blitt gjort underveis: Les her