Bekymret for normalisering av kokainbruk

Ferske tall fra FHI viser at nordmenns bruk av kokain er økende. – Denne utviklingen må vi stoppe, sier Inger Lise Hansen.

Publisert: 16. februar 2023
Sist oppdatert: 16. februar 2023
Mann med pose kokain

Stadig flere behandles for kokainbruk. Foto: Shutterstock

Oversikten, som baserer seg på en spørreundersøkelse av rundt 20.000 personer fra 16–64 år, viser at cannabis fortsatt er det mest brukte illegale rusmidlet i Norge.  

I by og land

Når det gjelder kokain, så viser tallene en markant økning de to siste årene, først og fremst blant unge voksne.

- Tallene bekrefter det inntrykket politi, hjelpeapparat og ikke minst ungdommen selv gir uttrykk for, sier Inger Lisen Hansen, generalsekretær i Actis. – Og dette er ikke bare et storbyfenomen. Bekymringsmeldingene kommer fra små og store steder over hele landet.

Hansen mener vi ser en normalisering av kokainbruk, særlig i visse miljøer. Hun frykter en smitteeffekt, når inntrykket er at tilsynelatende vellykkede unge voksne åpenlyst sverger til kokain som festdop.

Må informere

- Dette er en utvikling det må tas tak i, mener Hansen. – Kokain er et sterkt avhengighetsskapende rusmiddel med store potensielle skadevirkninger. Når dette ikke avskrekker folk fra å bruke stoffet, må det gjøres noe på forebyggingssiden. De unge må få informasjon om stoffet og hvilke negative konsekvenser bruk kan ha. Hvis ikke, tror jeg vi vil se en enda brattere vekstkurve i FHI-statistikken for 2023, fastslår hun.

Økte beslag

Den økte kokainbruken gjenspeiler seg også i beslagstallene til politiet. Mens antall beslag av de fleste andre narkotiske stoffer går ned, er utviklingen motsatt for kokain. Det samme gjelder i resten av Europa, ifølge Det europeiske overvåkingssenteret for narkotika og narkotikamisbruk (EMCDDA).

Del saken Facebook Twitter

Les våre aktuelle artikler